Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a nyomda felelőssége?

A nyomda felelőssége, hogy a megrendelő által leadott nyomdakész fájlokat a tőle elvárható gondossággal és szakmai felkészültséggel dolgozza fel, és azok tartalmát hiánytalanul és a leadottal azonos minőségben reprodukálja a nyomtatás során. A maximálisan elérhető minőséget az adott munka nyomtatása során használt papír fajtája határozza meg. A nyomda felelőssége, hogy biztosítsa a szabvány által elvárt minőséget. A nyomdának nem felelőssége a leadott anyagok tartalmi ellenőrzése. A nyomda nem felelős továbbá a leadott fájlok azon hibáiért, melyek szoftveres úton nem kiszűrhetőek, vagy technológiai szempontból nem minősülnek hibának.

Mi a megrendelő felelőssége?

megrendelő felelőssége, hogy az általa vállalt határidőre biztosítsa a megrendelt munka elkészüléséhez szükséges összes információt, beleértve a nyomdakész fájlokat is. A fájlokat a nyomda által igényelt technológiai és technikai követelményeknek megfelelően kérjük elkészíteni. Az állományok (PDF) tartalmáért a felelősség a megrendelőt terheli, ezért kérjük, az anyag átadása előtt mindig körültekintően ellenőrizzék azokat!

Mi a nyomdakész/ megszerkesztett anyag?

Fájlformátum: Nyomdakész cmyk PDF, tiff állomány (LZW tömörített). Betűtípusok/fontok: A fájlban lévő összes betűtípus (font) legyen beágyazva vagy legörbítve. Végső esetben csatolják őket. Szöveg: A leadott anyagot nem feladatunk megolvasni, természetesen a szembeötlő hibák esetén - ha észrevesszük - szólunk. Minden esetben biztosítjuk az első nyomat jóváhagyását, ha kérik. A tartalmi és nyelvtani hibákért, hozott anyagnál ill. a korrektúra elfogadása után nem áll módunkban reklamációt elfogadni. Képi állományok: CMYK, 300 dpi, lehetőleg nem jpg-tömörített fájlok. Oldalak: Az oldalakat vágójelekkel és szükség esetén hajtás-, bígelés-, perforálás jelekkel kérjük leadni. Minden jel kifutón kívül legyen, regisztrációs színnel. Több oldalas anyagok, prospektusok, könyvek leadásakor a belíveket és a borítót külön fájlban kérjük. A borító oldalait (B4-B1 borító külső oldal, B2-B3 belső oldal) oldalpárban, a belíveket oldalanként, tehát nem oldalpárban, egy fájlban kérjük. Ha a kiadvány üres oldalt tartalmaz, az a leadott állományban is a megfelelő helyen szerepeljen. A különböző kötési módoknál a gerincvastagságot is figyelembe kell venni. Irkatűzés esetén az oldalak számának 4-gyel oszthatónak kell lennie. Méretek: A dokumentum mérete, orientációja egyezzen meg a megrendelésben szereplővel. A szedéstükör a vágástól 5 mm-re kezdődjön. Kifutó anyag esetén legalább 3 mm kifutót kérünk. (Kifutó: olyan grafikai és képi elemek, melyek a papír széléig kiérnek, azaz nincs fehér margó. Szerkesztéskor a vágási szélen 3 (ill. könyv esetén 5) mm-rel túl kell futtatni a grafikai elemet.) Adathordozók: Anyagát leadhatja pendrive-on vagy 20 MB-ig e-mailen. Egyéb: Nagyobb vagy bonyolultabb munkákhoz lemodellezett minta- darabot, „nyomat eredetit”, forgatókönyvet, látványtervet várunk, mindent, ami egyszerűsítheti a feladatot és amivel az utólagos félreértések elkerülhetőek.

Hogyan tudok rendelést leadni?

Rendelést leadni személyesen, nyitva tartási időben, vagy e-mail-ben tud. Személyes leadásesetén pendrive-on tudjuk fogadni az anyagot. E-mail küldése esetén a levél tartalmazza az ön nevét, elérhetőségeit, és a rendelés részletes adatait!

Nincs nyomdakész anyagom, mit tudok tenni?

Segítünk egyedi ötletei megvalósításában! Szerkesztéshez a nyersanyago(ka)t (szöveget, képeket, vektoros alakzatokat... – és egy tervezetet, skiccet a végeredményről) hozzák el pendrive-on, vagy küldjék el e-mail címünkre. Nyitott forrásfájlok kezeléséért (ai, psd) felelősséget nem vállalunk. A szerkesztési díjat 1000 Ft/negyedóra egységben számoljuk el. Például egy névjegykártya szerkesztése legtöbb esetben negyed-, félórát igényel, de már egy katalógus összeállítása több órát igényel. A szerkesztést nem azonnal végezzük el, de csak a nettó idő kerül kiszámlázásra. A szerkesztett anyagot elküldjük korrektúrára, jóváhagyásra. A szerkesztési időbe az egyes korrektúra fordulók idejét is beleszámoljuk. Az általunk szerkesztett fájlok kiadásának díja a grafikai munka értékének 20%-a (min. 1500 Ft). Kéziratok gépelését 500Ft/kéziratoldal ellenében vállalunk.

Mely rendelésekhez szükséges nyomdakész anyag?

Reklámeszközök, kiadványok gyártásához. Az egyedi fényképes rendelésekhez fényképre (elsődlegesen digitálisra) van szükség, az adott rendeléshez szükséges megfelelő felbontású képre.

Mikor, hogyan tudok rendelést átvenni?

Rendelést átvenni személyesen, nyitva tartási időben tud. Kiszállítást nem vállalunk.

Hogyan tudom a rendezni a rendelés végösszegét?

Fizetés helyszínen készpénzben, vagy előreutalással lehetséges. 10.000Ft-ot meg nem haladó rendelés esetén nem szükséges előleg fizetése/utalása.

Mikorra készült el a rendelésem?

A honlapon feltüntetett gyártási idők a nyomdakész anyag leadásától, illetve a véglegesített tervezett grafika elfogadásától értendő, számítandó. A kisebb mennyiségű rendeléseket sürgősségi felár ellenében akár 1 órán belül is el tudjuk készíteni (pl 200db névjegykártya, 500db A5 szórólap, 1db B1 plakát, bögre, vászonkép...), ez a lehetőség hétvégén nem él, mivel csak ügyeletet tartunk fenn!